Veilige Zorg

Een veilige zorgrelatie, daar moet iedere cliënt op kunnen vertrouwen

'Verzorgende verdacht van bestelen dementerende vrouw'; 'Man mishandeld in verpleeghuis'. Dit soort berichten komen helaas regelmatig voorbij in het nieuws. 
'Verzorgende verdacht van bestelen dementerende vrouw'

'Man (85) uit Annen mishandeld in verpleeghuis'
'Stelende zorgmedewerker eindelijk aangepakt’

Het merendeel van de 1,3 miljoen medewerkers in de zorg zet zich dagelijks met hart en ziel in voor cliënten. Toch wordt de zorgsector geconfronteerd met een ‘kleine’ groep van zorgmedewerkers (1-3%) die over de schreef gaat, bijvoorbeeld door diefstal, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit veroorzaakt emotionele en materiële schade en heeft vaak een behoorlijke (soms blijvende) impact voor alle betrokkenen.

De maatschappelijke behoefte aan nieuw vertrouwen in zorg, veilige zorg, is groot en vraagt om gezamenlijke inzet. Daarom gaan de landelijke campagne “Een veilige zorgrelatie, daar moet iedere cliënt op kunnen vertrouwen” en de uitrol van het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn in september 2017 van start.

Via de regionale werkgeversorganisaties die zijn aangesloten bij RegioPlus worden activiteiten en tools aangeboden, ondersteund en gefaciliteerd op het gebied van bewustwording, preventie en interventie met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag en op het gebied van integriteit. WGV Zorg en Welzijn ondersteunt de landelijke campagne en zal zorgorganisaties in Twente, Achterhoek, IJssel-Vecht en Stedendriehoek/Noord-Veluwe informeren en tools, waaronder het Waarschuwingsregister, aanreiken. Op de landelijke website waarschuwingsregisterzorgenwelzijn.nl vindt u meer informatie over het Waarschuwingsregister.  

Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Neem contact op met Maria Perini, projectmedewerker en projectleider waarschuwingsregister bij WGV Zorg en Welzijn, via 088 255 66 50 of stuur een e-mail.